Početna

Vesti

IBCA turniri

Ostali turniri

Partije

Otvaranja

Završnice

Kombinacije

Problemski šah

Programi

Download

Linkovi

O meni

 

Balkan Blind Chess

 

O meni

 

Moja  priča

Moje slike

Moje partije

Moj Gambit

 

     Evo, pola veka već hodam pod ovom kapom nebeskom, i za taj jubilarni htedoh sebi pokloniti ovaj sajt. Ali kako život često donosi nepredviđene situacije, ovo se malo odužilo. Ipak, konačno sajt je tu.

     Rođen sam u selu Jabuka, tek 9 kilometara udaljenom od Pančeva, u siromašnoj porodici, i ovaj će detalj pratiti čitavo moje detinjstvo. Jabuku sam nekoliko puta napuštao i opet joj se vraćao, i ona me uvek uvek  prihvatala. Detinjstvo provedeno u banatskoj prašini, koja se sa prvim jesenjim kišama pretvarala u crno blato, i tako ostajala do ranog proleća, biće, pokazaće se kasnije ipak najlepši deo moga žvota.

     Sa velikim oštećenjem vida, osnovnu i srednju školu završio sam u Zemunu. Upisao sam matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, čistu matematiku kako sam voleo da kažem, ali sam zbog loše materijalne situacije u kući, studentske dane ubrzo morao da zamenim onima u kojima sam delio sudbinu radničke klase. Matematika je bila već moja druga velika neostvarena ljubav.

     Šah sam naučio igrati kada mi je bilo tri ili četiri godine, od desetak godina starijih rođaka. Ipak, u svet šaha ušao sam kada mi je već bilo 12 godina. Brzo sam napredovao, i uneredne tri godine napredovao sam za tri šahovske kategorije, što je u ono vreme bio maksimum. Iz tog perioda ostaće u sećanju turnir za osvajanje treće kategorije, na kome sam osvojio 13 poena iz 13 partija. Dosta toga mogu ubrojati u moje šahovske uspehe. Tri puta sa ekipom školeprvi na međuzavodskom prvenstvu, kako su nazvali ekipno prvenstvo srednjih škola za slepe. Bilo je to neslužbeno ekipno omladinsko prvenstvo Jugoslavije. Četvrto mesto sa ekipom škole na prvenstvu Srbije za slepe.Bio sam dva puta omladinski prvak vojvodine za slepe u pojedinačnoj konkurenciji. Učestvovao na mnogo turnira sa videćim igračima, i niž godina branio boje šahovskog kluba iz mog mesta. Tu sam igrajući u kontinuitetu u sezonama od 1986 do 1989 napravio verovatno svoja najbolja šahovska ostvarenja. U dve ot tih sezona imao sam rezultat koji je ispunjavao normu za prvu šahovsku kategoriju.

     Nisam jedini slepi šahista koji je na šahu radio izučavajući šahovsku teoriju, ali sam sigurno sa najvećom ličnom šahovskom bibliotekom.

     Šah već duže ne igram aktivno, premda i dan danas zaigram na po nekom turniru. Ali iz šaha nisam izašao., radeći u međuvremenu svašta, od šahovskog instruktora preko prodavca šahovske literature i opreme, do organizatora takmičenja. Šahovski sudija, i komentator takođe, pišem knjigu za početnike, uradio sam prevode za neki šahovski softver i još kojekakve sitnice.

     I evo sada ovaj sajt.