Početna

Vesti

IBCA turniri

Ostali turniri

Partije

Otvaranja

Završnice

Kombinacije

Problemski šah

Programi

Download

Linkovi

O meni

 

BlindChess

mailing lista za

razmenu šahovskog

 znanja i iskustva

namenjena slepim ali

i svim ostalim šahistima.

Link za prijavu

 

Balkan Blind Chess
 

 

 

 

 

 

 

 

Balkan Blind Chess

 

 

 

 

 

     U nizu najrazličitijih aktivnosti kojima se slepi svakodnevno bave šah svakako zauzima značajno mesto. Stalna težnja slepog čoveka da ravnopravno učestvuje u društvenoj zajednici i bude što manje različit od ljudi zdravog vida, izdiže šah iznad mnogih od tih aktivnosti i daje mu ulogu favorita, jer je šah ako ne jedina, jedna od jako malog broja stvari u kojoj je slepi ravnopravan sa osobom zdravog vida, a da mu pri tome nije potrebno niti kakvo pomagalo niti pomoć drugog lica.

     Šah među slepima na prostoru nekadašnje Jugoslavije ne samo da je bio popularan, već su slepi šahisti sa ovih prostora ostavili dubok trag u domaćem i svetskom šahu, naročito u konkurenciji slepih, ali itekako i izvan nje.

     Danas, kada atepen razvijenosti informatičkih tehnologija omogućava prilično bezbedno čuvanje i veoma lak pristup informacijama, doći do podataka o šahovskim takmičenjima na ovim prostorima iz nekog prethodnog vremena, i dalje je teško, a u dosta slučajeva jednostavno nemoguće.

     Pokušao sam razgovarati sa nekima… i na kraju odlučio; Pokrećem ovaj sajt samoinicijativno, samostalno, kao svoj privatni sajt, ali želim i trudiću se koliko budem umeo da ga svaki slepi šahista doživi i oseća kao svoj.

     Dakle, pokušaj da se od zaborava otrgne što više toga, iz više od pola veka dugog i plodnog šahovskog stvaralaštva slepih, glavni je zadatak i centralna tema ovog sajta, a naravno biće tu i drugih sadržaja prema potrebama pa i željama slepih šahista.

     I na kraju zašto baš Balkan Blind Chess. Pa jednostavno u trenutku se nisam mogao setiti ničega što bi adekvatno asociralo a da ne bude ono ex-yu. Eventualne predloge na ovu temu primam na razmatranje