Početna

Vesti

IBCA turniri

Ostali turniri

Partije

Otvaranja

Završnice

Kombinacije

Problemski šah

Programi

Download

Linkovi

O meni

 

Balkan Blind Chess

 

Šahovski programi

 

    

     Ovde možete pronaći programe koji su u manjoj ili većoj meri pristupačni slepima. U koliko znate za neki šahovski program koji mogu koristiti slepi javite da i on nađe svoje mesto na ovoj stranici.

 

     BG Chrss je program napravljen za slepe. U njemu se sve odvija komandama sa tastature. Prošla je već koja godina od objavljivanja, a meni bar nije poznato da se pojavila neka nadgradnja. Link

 

     WinBoard for jaws, program gde se sve može uz pomoć jaws-a. Ima mogućnost provere položaja figura. Link

 

     KChess Elite ima dodatne govorne opcije, i pored izgovora poteza koji su odigrani može vam reći i položaj figura u željenom momentu. Link

 

     Program Fritz oslobođen od suvišnih stvari koje instalacioni disk čine velikim oko 4 gigabajta. Inače, ovaj program sadrži neke da tako kažem autonomne komponente, koje je moguće menjati a da se pri tom ne mora ponovo instalirati program. To omogućava da se u jednu verziju ubace neke stvari iz druge verzije. Tako ja na pr. koristim verziju 11 koju i vama preporučujem jer zauzima manje mesta od novijih, a ima sve bitne funkcije, i ima klasični meni što će mnogima olakšati snalaženje. Iz 13-tice sam uzeo glavnu mašinu i knjigu otvaranja, a moja baza partija veća je od baza koje idu uz zadnje tri verzije zajedno. Dakle pravi šah, već ovde počinje kombinatorika.

     I još jedna važna stvar, program je UCI (Universal Chess Interface), što znači da se u njega mogu ubaciti drugi šahovski programi (mašine) rađeni kao UCI, a takvih ima poprilično.

     Još jednom molim sve koji koriste ovaj program da mi se jave i kažu kako i koliko ga koriste, što bi stvorilo sliku od koje zavisi kakvo i koliko obimno uputstvo za korišćenje ovog progama treba napraviti. Jednostavno, želja mi je da što više slepih šahista koristi ovaj program. Kada sam uradio prevod programa na srpski zamolio sam isto ovo ali se molbi nije odazvao baš niko.

     

 

     Preuzmite i instalirajte:

          Verzija 11 ovde

Ili ako neko ipak želi da koristi 12-ticu ili 13-ticu,

          Verzija 12 ovde

          Verzija 13 ovde

     Pri instalaciji ne menjajte ništa. Ovo je bitno zbog lakšeg dodavanja ostalih komponenti.

     Preuzmite  knjigu otvaranja  ovde raspakujte i sve tri datoteke kopirante u C:\Documents and Settings\Zoran\My Documents\ChessBase\Books i potvrdite zamenu.

      Preuzmite i raspakujte Engine.rar i sve objekte iz fascikle kopirajte u  C:\Program Files\Common Files\ChessBase\Engines

     Preuzmite, raspakujte i ubacite govorni dodatak prema tamo priloženom uputstvu. Glavni majstor ovog dodatka želi ga dovesti do savršenstva, zato povremeno proverite ima li izmena.

     Kazipotez.rar ažurirano 09.01.2012.

     Preuzmite i raspakujte prevod programa na srpski jezik,  Prevod.v.11.rar  Prevod.v.12.rar ili Prevod.v.13.rar  zavisno od verzije programa. Obeležite sve datoteke i kopirajte ih u  C:\Program Files\ChessBase\ChessProgram11\Messages\English  i potvrdite zamenu datoteka. Zavisno od verzije umesto broja  11 može stajati i neki drugi broj.

     Baze partija biće naknadno postavljene.

     Na ovu stranicu biće dodavano sve što mislim da može biti od koristi slepim šahistima, za šta i sami možete davati predloge.

 

AŽURIRANJA

 

Kazipotez.rar ažurirano 12.01.2012

Engine.rar ažuriranoo 25.01.2012.

UCI-engine 25.01.2012.