kq
qk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otvaranja

 

EVANSOV GAMBIT

 

1. e4 c5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Lc5 4. b4

 

Evansov gambit se pojavio 1824. god.

ŽrtvOM pešaka za dva tempa daje nov žar starinskoj ItaLijanskoj partiji. Otvaranje je brzo steklo veliku popularnost i postalo je ubojito oružje u rukama velikih majstora napada kao što su bili Morphy, Andersen i Čigorin, koji su se trudili da obogate taj gambit strategijskim i taktičkim sadržajem. Nasuprot tome Steinitz i Lasker posvetili su svoj trud traženju zadovoljavajuće odbrane. Praksa i mnogobrojne teorijske analize su pokazale da je najbolja odbrana za crnog — prihvaćanje gambita s tim da se kasnije gambitni pešak vrati. Takva protivžrtva pešaka osigurava crnom jednaku igru i uništava sve nade belog na povoljne komplikacije. Zbog toga za igrače agresivnog stila Evansov gambit izgubio je svoju privlačnost i nestao je iz prakse.

 

4 ... L: b4 5. c3 La5

Potez 5 ... La5 se smatra elastičnijim od 5 .., Lc5, ali položaj lovca na a5, gde je on izložen napadu bele dame sa a4, ima svojih mana. Beli sad raspolaže sa dve mogućnosti: 6. 0—0  i 6, d4 . U oba slučaja uz preciznu igru crni drži ravnotežu.

 

4 ... L: b4 5. c3 Lc5

Doskora se ova varijanta smatrala dovoljnom za postizanje izjednačenja, ali pojačanje engleskog majstora Caffertyja dozvoljava belom da zadrži inicijativu.

 

4 ... L: b4 5. c3 Le7

Starinska odbrana, koja je duže vremena bila zapostavljena. Po svojoj vrednosti nimalo ne zaostaje za odbranama prikazanim ranije, možda čak omogućuje crnom još lakše izjednačenje.

 

Odbijanje gambita sa 4 ... d5 ili 4 ... Lb6 daje crnom manje šanse, jer prepušta belom napad uz materijalnu ravnotežu.

 

 

- Nazad na otvaranja -